Analiza cene Bitcoinov: GHash.io, Irak in FBI Auction

V zadnjih dneh je bilo na območju kaotično Bitcoin trgih, pri čemer se je cena drastično znižala s 660 na srednjih 500 dolarjev in nato spet narasla na 570 do 580 dolarjev. Med temi nihanji cen se je dogajalo veliko ugibanj – zlasti v času velikega padca, ki se je zgodil sinoči (12. junija 2014). V zadnjih nekaj dneh sta se pojavili predvsem dve razkritji, ki sta vsekakor vplivali na ceno Bitcoina: GHash.io, največji rudarski bazen Bitcoinov, se hitro približuje 51-odstotni zgoščevalni moči in je ravno pred kratkim dosegel to raven moč razprševanja; drugič, sinoči je bilo razkrito, da FBI načrtuje dražbo bitcoinov, zaseženih v doprsni kipi Silk Road, ki se je zgodil konec lanskega leta. Večina ljudi upad cene Bitcoin pripisuje tem dvema novicama. Vendar pa obstaja veliko večji, manj očiten vzrok za vzpostavljanje navzdol trend ki se je zgodilo v zadnjih dneh. Prestrašitev GHash je polovica tega razloga, druga polovica pa je povezana s ponižujočim stanjem v Iraku. Kakšne zveze ima Irak s ceno Bitcoina? To bo poskušala pojasniti ta analiza. Za razliko od večine na trgu “Analize” Nedavne spremembe cene Bitcoin ne bom obravnaval kot empirični datum, spremenljivko v neštetih enačbah in modelih; v tem resnično analizo bomo padec cen obravnavali kot posledico človeškega delovanja in zato bomo poskušali ugotoviti vzročne povezave med trenutnimi dogodki in trgovinskimi dejanji posameznikov na trgih Bitcoin.

Najnovejši dogodki, ki vplivajo na ceno Bitcoin

GHash.io-ov Bitcoin Mining Hashrate

Ta trenutni padec cene Bitcoina se je verjetno začel zaradi strahu, ki ga obkroža GHash.io, in neposrednega dosežka nadzora nad 51% hashrateja rudarjenja Bitcoinov. Strah se je začel pred nekaj dnevi, ko se je storitev Bitcoin mining pool začela približevati visokim 40-im letom glede moči razprševanja. Rudarski bazen, ki pridobiva 51% svetovne moči razprševanja, se že dolgo boji, ker naj bi večina razpršilne moči, združene v en rudarski bazen, domnevno naredila blockchain ranljiv za 51-odstotni napad, kjer oseba, ki ima nadzor od te zgoščevalne moči se odloči za dvojno porabo, za katero mnogi mislijo, da bi Bitcoin popolnoma uničila. Vendar pa je eden od pisateljev Coin Brief-a pred kratkim objavil članek z razlago zakaj je 51-odstotni napad zelo malo verjeten, tudi z rudarskim bazenom, ki ima 51% hashrate rudarjenja Bitcoin. In če bi se kakšna zgodila, to ne bi bila tako velika stvar, kot mnogi ljudje v skupnosti Bitcoin mislijo, da bo.

Ne glede na to, ali se bo 51-odstotni napad verjetno zgodil ali pa vas bo sploh kaj skrbelo, je strah pred napadom zajel celotno skupnost Bitcoin in trge. Verjamem, da so ljudje začeli prodajati svoje kovance in napovedovali popoln propad Bitcoina. Do tega zaključka sem prišel, ker sem opazil, da so cene začele padati s 640 do 650 ameriških dolarjev zidu, ki je bil vzpostavljen prejšnji teden, približno takrat, ko se je strah pred 51-odstotnim napadom začel povečevati. Začetje padca cen torej pripisujem strahu pred GHash. Vendar se je zdelo, da se cena Bitcoina v teh dneh giblje okoli 600–630 USD, zato ta strah v celoti ne pojasnjuje padca cen. Tako sem prišel do zaključkov o Iraku in jih združil s strahom, ki je obkrožal GHash.

Razmere v Iraku

V zadnjem času je izredno radikalna veja Al Kaide zajela več mest v Iraku in se trenutno preseli v Bagdad. Predsednik Obama je dejal, da ne želi poslati vojske v Irak, da bi se boril proti tej teroristični organizaciji, vendar ni povsem izključil možnosti vojaškega ukrepanja. Na prvi pogled te nedavne novice iz Iraka nimajo nobene povezave s ceno Bitcoin. Kako bi te novice lahko vplivale na kupno moč Bitcoina? No, pogledati moramo malo bolj nazaj v preteklost, da bi odkrili morebitno povezavo med nemirom v Iraku in stalnim upadanjem vrednosti Bitcoina.

Pred dvema tednoma Dish Network, ameriški ponudnik satelitske televizije, napovedal da bo Bitcoin začel sprejemati kot plačilno sredstvo za svoje storitve. Kot rezultat, je cena Bitcoina poskočila približno 40 USD. Do zdaj sem samo domneval, da je skok cene, ki se je zgodil zaradi napovedi mreže Dish Network, povzročil, da so ljudje v skupnosti Bitcoin kupovali več kovancev v pričakovanju prihodnjega povečanja vrednosti – zaradi predvidenega povečanja povpraševanja po Bitcoinu s strani novih in obstoječih kupcev posode. Ko pa sem videl, kako se ameriški delniški trg odziva na novice v Iraku in kako se Bitcoin trgi odzivajo podobno, sem začel razmišljati, da so se morda Bitcoin trgi nekako povezali z glavnim delniškim trgom. Zakaj sem to pomislil? Ker v preteklosti nihanja na borzi nikoli niso vplivala na ceno Bitcoina. Pred nekaj tedni, na dan, ko je Bitcoin zlomil 600 dolarjev, je indeks Dow Jones Industrial Index padel za 300 točk. Popoln primer tega, kako sta oba trga popolnoma nepovezana. Ko pa je novica o Iraku začela prihajati v zrak, je borza začela omahovati in cena Bitcoina je začela nekoliko hitreje padati. Včeraj se je Dow Jones zaprl s 109 točkami izgube; v zadnjih 2-3 dneh je Dow skupaj z včerajšnjimi izgubami padel za približno 200 točk. Istega dne je cena Bitcoinov iz enakomernega upada prešla v prosti padec. Torej, tam ima biti neka povezava med obema. Odgovor je lahko Dish Network.

Zdi se mogoče, da zvišanje cene Bitcoina, ki je sledilo napovedi Dish, ni bilo v glavnem sestavljeno iz naročil znotraj skupnosti Bitcoin, temveč je Dish napoved prineslo nekaj običajnih trgovcev. To bi razložilo na videz sočasna nihanja na borzi in ceno Bitcoina, ko so se glavni trgovci odzivali na novice v Iraku. Trgovci, ki so kot novo naložbo kupili nekaj bitcoinov, so jih odvrgli tako kot dampinške zaloge. Ta razprodaja je naletela na našo naslednjo novico, dražbo bitcoinov, zaseženih v propadu svilene ceste, s strani FBI.

Dražba Bitcoin na svileni cesti

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

Sinoči je bilo odkrito, da FBI postavlja dražbo za bitcoine, zasežene v lanskem doprsnem kipu Silk Road. Nekdo na Redditu je videl ogromno transakcijo na verigi blokov, bitcoinov v vrednosti 17 milijonov dolarjev, in objavil prispevek na podreditu Bitcoin in člane vprašal, ali mislijo, da gre za FBI. Nato je nekdo objavil povezavo do spletnega mesta ameriškega maršala, kjer je bila objavljena napoved za dražbo in s tem potrdil ugibanja Originalnega plakata. Potem ko je ta novica prišla v skupnost Bitcoin, je cena začela padati še hitreje kot prej.

Številni na Bitcoin subredditu so domnevali, da je bila ta bližajoča se dražba, ki bi na trg odvrgla približno 30 tisoč bitcoinov, razlog za znižanje cen v zadnjih dneh. Seveda je bil najbolj nedvomno odgovoren za nenavaden padec cen – s 600 na 550 dolarjev v eni uri -, vendar nikakor ne bi mogel biti odgovoren za nedavno znižanje cen Bitcoinov. Za to dražbo smo izvedeli šele včeraj, cena je že nekaj dni pred objavo padala, zato se preprosto ne sešteva. Zato verjamem, da je moja zgoraj navedena teorija najverjetnejši razlog za nedavni padec cen. Čeprav je neizogibno, da bo prihajajoča dražba močno znižala cene; obseg tega padca bo odvisen od števila ljudi, ki sodelujejo na dražbi, kako visoko se potegujejo za kovance in kaj s kovanci počnejo po koncu dražbe. Možno je, da bodo bitcoini, ki so na voljo na dražbi, kupljeni kot naložba, saj je težko kupiti toliko bitcoinov hkrati, ne da bi morali zaradi hitrih premikov cene navzgor plačevati visoko premijo. To je odlična priložnost za bogatega navijača Bitcoinov, da zajame veliko število kovancev, ki jih pospravi za prihodnjo uporabo.

Kmalu po kratki paniki zaradi dražbe svilene ceste se je cena Bitcoina vrnila na raven 580 dolarjev in se v tem območju ohranila tudi danes. Zdi se, kot da so vsi, ki so vstopili zaradi objave posode, bodisi popolnoma zapustili trg ali pa za zdaj vsaj prenehali prodajati. Zato se zdi, da bo cena Bitcoina ostala dokaj stabilna ali pa se bo celo nekoliko povišala, dokler dražba ne bo konec junija, vse pa je seveda enako.

Tako kot večina drugih Bitcoin analitikov ne trdim, da so moja pojasnila in napovedi glede nedavnega padca cen in prihodnje cene Bitcoinov določena ali konkretna. Trdim le, da moja pojasnila temeljijo na zdravem ekonomskem razmišljanju in so logična. Ne glede na to menim, da struktura in metodologija analize, predstavljene v tem članku, daje veliko bolj dragocene informacije kot vodenje številk in risanje črt na grafikonih. Vzemite, kar boste želeli iz te analize, saj vam nimam nobenega finančnega nasveta. Te podatke predstavljam kot opisno analizo, na podlagi katere lahko utemeljite svoja dejanja.

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map