Nevarnosti Bitcoina

Bitcoin na trgu že od poznega časa ustvarja valove. V celoti digitalna valuta je izzvala same temelje svetovnega finančnega sistema in postavila vprašanje: Ali lahko obstaja valuta, ki je ne podpirajo plemenite kovine ali nacionalne vlade? Čeprav je valuta šele v povojih, ohranja potencial za nadaljnjo rast in razvoj. Kljub temu bi se morali potencialni vlagatelji in rudarji zavedati, da je v valuti veliko tveganje.

Prva stvar, ki jo morate razumeti, je, da Bitcoina ne podpira nobena vlada, zakladnica ali centralna klirinška hiša. Njegova vrednost ne izhaja iz zlata ali katere koli druge plemenite kovine. Skozi zgodovino in do leta 1971 je bilo večino nacionalnih valut podprto z zlatom ali drugo blago. Po koncu sporazuma iz Bretton-Woodsa pa je večina valut smela plavati na prostem trgu, kupci in prodajalci pa so določali dejansko vrednost valute. Nacionalne valute so podprte s polno vero njihovih vlad in pogosto delujejo kot nekakšen referendum o določenem narodu in njegovem fiskalnem zdravju. Na primer, ekonomsko živahna država z dobro fiskalno politiko ima navadno visoko vrednost.

Bitcoina ne podpira nihče, razen vera kupcev in prodajalcev na trgu. Ni centralne banke, ki bi spremljala in prilagajala gibanje valut, niti vodilnega organa, ki bi nadziral razvoj in razvoj valute. V določenem smislu Bitcoini svojo vrednost izhajajo iz stroškov dela in električne energije. Za ustvarjanje Bitcoina mora »rudar« uporabljati napredno računalniško strojno opremo za reševanje zapletenih enačb. Ko je enačba končana, nastanejo novi Bitcoin. To ustvarja nekakšno naravno vrednost Bitcoinov.

Kljub temu le majhno število podjetij (v času pisanja tega članka približno 1000) sprejema Bitcoin kot plačilo. Obstajajo številne izmenjave Bitcoinov, ki uporabnikom omogočajo zamenjavo kovancev za denar. Na splošno so se te borze izkazale za stabilne in Bitcoin so bili večinoma likvidni, kar pomeni, da jih lahko zamenjate za gotovino. V zadnjih dneh se vrednost Bitcoinov divje niha, vendar se je povzpela na več kot 250 dolarjev, preden se je strmoglavila pod 100 dolarjev. Pod temi divjimi nihaji je bilo več borz prisiljenih zapreti.

Če bi se vse borze Bitcoin zaprle in bi valuta postala nelikvidna, bi vsi vlagatelji, ki bi imeli Bitcoin, izgubili ves svoj denar. Tudi če Bitcoin ostane konvertibilen z drugimi valutami, bi divje nihanje cen lahko prizadelo veliko vlagateljev. Čeprav je Bitcoin zelo zanimiv koncept, bi bilo v tem trenutku nesmiselno vlagati denar v valuto, ki si je ne morete privoščiti, da bi jo izgubili.

#Crypto ExchangeBenefits

1

Binance
Best exchange


VISIT SITE
  • ? The worlds biggest bitcoin exchange and altcoin crypto exchange in the world by volume.
  • Binance provides a crypto wallet for its traders, where they can store their electronic funds.

2

Coinbase
Ideal for newbies


Visit SITE
  • Coinbase is the largest U.S.-based cryptocurrency exchange, trading more than 30 cryptocurrencies.
  • Very high liquidity
  • Extremely simple user interface

3

eToro
Crypto + Trading

VISIT SITE
  • Multi-Asset Platform. Stocks, crypto, indices
  • eToro is the world’s leading social trading platform, with thousands of options for traders and investors.

Ljudje in podjetja, ki želijo rudariti Bitcoin, bi se morali tudi naveličati potencialnih tveganj. Sprva je bilo rudarstvo zelo poceni in vsakdo, ki ima osebni računalnik, je lahko ustvarjal bitcoine. Sčasoma pa se je težava reševanja enačb povečala, kar zahteva močnejšo opremo in večje količine električne energije. Zdaj lahko rudarska oprema stane več kot 20.000 dolarjev, računi za elektriko pa se lahko zelo hitro sestavijo.

Če Bitcoin propade, bo vsa oprema postala večinoma neuporabna in rudarji bodo morali še vedno poravnati račune za elektriko. Vsak potencialni rudar, ki želi vstopiti na trg, bi moral strogo pretehtati stroške in tveganja. Če se vlagatelji želijo vključiti v rudarstvo, bi bila najboljša metoda širjenje tveganja med skupino vlagateljev. Tako bodo izgube za posamezne vlagatelje, če se bo trg usmeril proti jugu, ostale omejene.

Stari rek pravi, da ne smete dajati vseh jajc v eno košaro. Enako velja za Bitcoin. Če vlagate majhno količino denarja, ki si ga lahko privoščite, lahko sčasoma ustvarite znaten dobiček. Po drugi strani pa, če vložite veliko denarja, lahko dolgoročno izgubite življenjske prihranke. Prav tako se morate zavedati, da se sčasoma vlada ali organizacija lahko počuti ogrožena zaradi Bitcoina in se odloči, da jo bo zrušila. Če bi se ameriška zakladnica na primer odločila, da bo v Bitcoin vložila velike zneske, da bo zvišala cene, preden se bo nenadoma umaknila in preplavila trg s prodajo kovancev, bi to lahko potencialno zrušilo celotno valuto. Čeprav se to morda zdi špekulativna teorija zarote, ostaja resnično svetovno tveganje.

Skratka, vlagajte previdno!

Mike Owergreen Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
Like this post? Please share to your friends:
Adblock
detector
map